Helgrillad älg biff är riktigt gott, håller man bara koll på innertemperatur medan man grillar så blir det verkligen saftigt.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Älgkött är ju ett magert kött och det är därför i regel lite snabbare grillning och medium / rare som gäller för bästa resultat.
Biffen jag tog fram ur frysen var ganska tunn så den var väldigt tacksam att helgrilla, har man en lite tjockare bit kan man med fördel dela upp i lämpliga portionsbitar före grillning så blir det enklare få dem genomgrillade. Grillar man älgköttet rätt så är det enl. mig det godaste grillade man kan äta :)
Som tillbehör valde jag att göra egna klyftpotatisar av - Asparges som är en nötig och fast potatis med tunt skal vilket gör den jättegod att rosta i ugn med salt och olivolja. Passade även på att grilla några härliga körsbärstomater och göra en enkel sallad med bladspenat, purjolök, gurka & paprika.
En riktigt bra pepparsås passar verkligen till denna grillrätt men blev en bearnaisesås denna gång och det fungerade helt klart bra även det.
Gör så här
- 1
Salta och peppra älgbiffen rikligt med peppar och havssaltet, plasta in biffen och låt vila i kyl i några timmar så den hinner dra i sig av peppar och saltet.
- 2
Förbered grillen för 50-50-metoden (direkt & indirekt grillning), tänd och invänta bra glöd.
- 3
Ta fram köttet en stund före glöden är klar så att det hinner rumstempereras. Pensla även älgköttet med marinaden strax före du lägger biffen på grillen.
- 4
Grilla köttet på hög värme på båda sidorna tills det får en bra färg. Sätt därefter i en lämplig termometer och flytta köttet till den indirekta ytan och stäng locket.
- 5
När älg biffen kommit upp i önskad innertemperatur tar du av köttet och låter det vila i ca 10 min före servering. Pensla även på eventuell överbliven marinad före du skär upp.
Ingredienser
- ca 600 g Älgbiff
- Svartpeppar
- Vitpeppar
- Havssalt
Vitlök & Chili marinad
- 0,5 dl Olivolja
- 1 Klyfta Vitlök (finhackad)
- 0,5 tsk Chili (finhackad)
- 1 krm Dragon
Ytterligare instruktioner
Grilltips
- Var noga med att köttet blir rumstempererat innan du lägger det på grillen, annars blir det svårare att få till en fin grillyta
- Krydda köttet efter smak med salt och peppar men var inte rädd för att ta i lite extra med kryddorna ifall du helgrillar. En hel bit kött tar inte i sig lika mycket kryddor och då kan det vara gott med lite kryddigare kanter.
- Här hittar du rätt innertemperatur för älgkött och även hur du använder 50-50-metoden
Kommentarer (0)