Barbecue revbensspjäll på grillen med härligt heta asiatiska smaker. Gör du dessa rätt så får du garanterat precis som mig en ny favorit på grillen.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Metoden som används i detta recept är klassisk barbecue som är ett sätt att indirekt grilla på låg temperatur och smaksätta med rök. Revbensspjällen kommer behöva grillas i ca 3½ till 4 timmar så man bör ha gott om tid när man genomför grillningen.
Är det då värt tiden? Ja det är det! tar man bara sig tid och gör detta rätt får man riktigt goda, smakrika, möra och saftiga ribs.
Använde till detta recept en färdig rub (Rufus Teague's - Meat Rub), ruben är något söt med lite hetta mot slutet. Den innehåller b.la. brunt socker, salt chili paprika, vitlökspulver, lökpulver och selleri. Det går givetvis bra med annan rub men den passar väldigt bra till den glaze vi använder i receptet.
Gör så här
- 1
Förbered revbenen genom att avlägsna membranet och putsa bort ojämna kanter så att du får en jämn grillning.
- 2
Gnid in din rub rejält på bägge sidor och stoppa undan revbenen i kyl så att de hinner dra i sig av kryddningen.
- 3
Förbered din grill för indirekt grillning med lämplig droppform och tänd den. Medans grillen blir varm blandar du din moppsås genom att använda ca 0,5 msk av din rub, 1 dl Äppelcidervinäger och 2 dl äppeljuice.
- 4
Lägg nu på rökchunks på din glödbädd och stäng locket. När du fått en nästan genomskinlig ”blåaktig rök” är det dags att lägga på dina revbensspjäll. Temperaturen skall hållas stabil mellan 115 - 130°C under hela grillningen.
- 5
Titta till revbenen ca var trettionde minut, börja med att läsa av temperaturen innan du öppnar locket så att du vet ifall den behöver justeras eller inte. Pensla eller ”moppa” på lite av moppsåsen på revbensspjällen. Om behövs lägg även på en extra näve rökspån.
- 6
Efter mellan 3½ och 4 timmar börjar revbensspjällen bli klara. Nu är det dags att pensla på glazen, den bör få gå minst några minuter per sida på revbenen för att fästa ordentligt.
- 7
Nu är ribsen klara, ta av dem från grillen och låt vila några minuter före du skär upp dem och serverar tillsammans med t.ex. coleslaw och grillade majskolvar.
Ingredienser
- 2 st tunna revbensspjäll
- 2,5 dl Moppsås
- Äpple – Rökchunks eller rökflis
- Rub (Rufus Teague's - Meat Rub)
- Hot and Sticky Glaze
Ytterligare instruktioner
Grilltips:
- Ta bort hinnan (membranet)
För att få in mer smak i revbenen ska du helst ta bort hinnan på revbensspjällens insida. Gör så här: Använd en bordskniv, tryck den mot benet och lyft försiktigt upp ett hörn av hinnan. Använd sedan ett finger för att ytterligare lossa hinnan tills du kan ta ett ordentligt tag med handen. Greppa hinnan och dra av den helt från hela revbenet.
- Ha på rubben i god tid
Rubba helst dina revbensspjäll med din favorit rub i god tid före tillagning, gärna några timmar eller t.om. dagen före så det riktigt hinner dra i sig de goda kryddorna.
- Smaksättning med rök
Smaksätter du det som grillas med rök bör du ge veden eller flisen en stund på glöden innan du lägger på köttet. Den allra första röken kan vara stark och otrevlig i smaken så vänta istället tills röken är näst intill genomskinlig för bästa smak.
Kommentarer (0)