Älgkött är en personlig favorit, att tillaga det under längre tid på grillen kan dock vara lite klurigt. Men lyckas man blir det riktigt gott :)
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Det tar helt klart en hel del tid att grilla "low and slow", men timar man det rätt så sköter det mesta sig mycket självt.
Har provat pulled älg 3 gånger nu, det har blivit gott men inte riktigt 100% så saftigt som jag velat. Men efter lite justeringar vad gäller tid och temperatur så blev den sista grillningen riktigt bra.
Här hittar du den rubb & glaze vi använde till detta grillrecept.
Gör så här
- 1
Börja med att salta, peppra och rubba in fransyskan rejält. Ställ steken i kylen och förbered moppsåsen genom att blanda ingredienserna.
- 2
Förbered där efter grillen för indirekt grillning, med droppform där du ska placera köttet. (gärna genom offset Smoker ifall du har det). Medans grillen blir varm (ska vara en stadig värme mellan 100 – 120 grader) så smälter du smöret och använder en marinadspruta för att spruta in det i steken (se bild).
- 3
När du har rätt temperatur och är färdig med steken placerar du den på grillen och har i samband med detta i en näve rökflis. Stäng locket och låt röken göra sitt, när röken börjar avta så fyller du på med en extra näve. Köttet ska nu grillas low and slow i ca 3-4h under tiden moppar du köttet ca varje hel timme.
- 4
När det gått ca 4h, är det dags att lägga köttet i folie, fyll på med lite extra rubbkrydda och en rejäl klick smör i foliepaketet innan du placerar köttet i det. Häll även på resterande moppsås ifall du har över.
- 5
Låt köttet gå vidare i grillen i ca 3-4h (se till att hålla en jämn värme) öppna folie paketet och kontrollera att det inte är för mycket vätska. Häll över eventuell överflödig vätska i behållare (du behöver den senare) och låt en del vara kvar, vänd på steken så den hamnar i den kvarvarande vätskan och återförslut foliepaketet.
- 6
Låt köttet gå i ytterligare 2-3h på stadig värme, öppna och testa med en gaffel om du kan dra isär köttet. Kan du det är du färdig på grillen, ta in köttet och låt vila ca 30 min. Ta därefter reda på resterande köttsaft och pulla isär köttet på en skärbräda. När du har fina strimlor vänder du ner det i lagom mängd av köttsaften så att du får en saftig konsistens på köttet.
- 7
Krydda efter med lite extra rubb (ifall det behövs) häll gärna även över lite glaze på köttet. Servera med bröd, coleslaw och vitlöksdressing.
Ingredienser
- Älgkött (fransyska)
- 200 g Smör
- Rubb
- Peppar
- 2 - 3 nävar Rökflis (Sälg)
- Moppsås
Moppsås
- 1,5 dl Öl (Använde en IPA från DalaBryggeri)
- 0,5 dl Äppelcidervinäger
- 2 tsk Worcestershiresås
- 3 msk Mörkt Muscovadosocker
- 2 msk Rubb
Ytterligare instruktioner
Grilltips,
- Tiden för grillningen varierar beroende på köttets storlek
- Om du märker att köttet blir lite torrt på ovansidan under tiden i folie kan du med fördel vända det en extra gång.
- Håll koll men kika inte för ofta ;) preppa istället dina tillbehör under tiden så hinner du inte lyfta för mycket på locket.
- Så här grillar du indirekt
- Grillrätten är fri från gluten och ägg.
- Gör laktosfri genom att välja laktosfritt smör.
Kommentarer (0)