Grillat på julbordet

Grilltips till julbordet 2017

Tiden går fort när man har roligt, sommaren är som bortblåst och julen är snart här och man börjar fundera på vad man ska ha på julbordet. Visst är det alltid gott med det klassiska men nog kan det väll alltid vara kul med något nytt inslag på julbordet?

Här är våra tips och julrecept på lite goda grillade alternativ som vi tror du, din familj och vänner kommer tycka är riktigt trevligt.


Varmrökt lax

Visst är det gott med köpt varmrökt laxsida till jul, men varmröker man den själv på grillen så slår den nog det mesta på julbordet.

Varmrökt Älvdalslax till jul Varmrökt lax på grillen
 

Här hittar du vårt nya laxrecept som passar perfekt till julbordet,


Ingredienser

  • 1 sida färsk lax med skinn
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka dill
  • 1 st citron
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • rökflis (efter smak)

Gör så här

  • Börja med att krossa fänkålsfröna i en mortel och rosta dem lätt i en panna och låt dem sedan svalna. Blanda nu samman dem med havssalt och mald svartpeppar. Hackade och blanda även örterna och lite rivet citronskal.
  • Ringla olivolja över laxsidan och gnid in på bägge sidor, strö över ett jämt lager med kryddorna och ha sedan på örtblandningen du gjort över filésidan. Låt sedan laxsidan stå i minst 15 minuter upp till en 1 timme.
  • Medan laxen drar i sig av kryddorna förbereder du för indirekt grillning med en riktigt jämn och fin glöd (lägg kolen längs med sidorna på grillen så att mitten är helt fri från kol).
  • Lägg även på rökflisen på glöden och invänta en fin nästan genomskinlig rök, placera nu laxen indirekt i mitten med skinnsidan neråt och stäng locket.
  • Låt nu laxen varmrökas i grillen i cirka 10 - 20 minuter tills den är färdig. Se till att hålla koll på temperaturen (ska vara mellan 50 - 55°C, är lite enl. tycke och smak) med termometer så att den inte övergrillas då blir den lätt torr.

Tips,

Genom att grilla citron tar man fram sötman i den. Halvera citronen och grilla den med snittytan neråt. Är supergott att pressa över den varmrökta laxen!

 

Julskinka på grillen

Julskinkan tillagas ju vanligtvis enligt tradition genom att man kokar och därefter griljerar den i ugn men visst går det även att göra den i grillen. Så varför inte testa att överraska med en god grillad skinka i år.

Julskinka tillagas på grillen Julskinkan lättröks första timmen
 

Så här gör du en super god julskinka på grillen,


Ingredienser

  • 1 st rimmad skinka med valfri vikt (Ej förkokt)
  • 1 st ägg
  • 3 msk Grov stark senap
  • 1 msk Honung
  • Ströbröd

 

Lättrökt julskinka klar vid 70 grader Julskinkan griljerad på grillen
 

Gör så här

  • Börja med att lägga julskinkan i ett kallt vattenbad i ca en timme för att dra ut lite av sältan från rimningen.
  • Förbered grillen för indirekt grillning, och invänta fin glöd och en jämn temperatur mellan 110 – 120 grader.
  • Placera en droppform i lämpligt läge och ta även ur skinkan ur vattnet och torka den väl för att sedan placera den indirekt i grillen över droppformen (tillsätt även lite vatten i droppformen).
  • Stick nu in en termometer i skinkan och stäng locket, låt skinkan grillas indirekt med stängt lock på stadig temperatur tills den nått upp till 70 grader (tar ca 60 min per kilo). När du kommit till rätt temperatur tar du ut den och låter den vila inslagen i t.ex. slaktarpapper i ca 30 – 40 min.
  • Tillsätt under tiden mer kol i din grill & se till att du får upp värmen till 200 - 225˚C för griljering, blanda även samman ägg, senap och honung.
  • Ta nu av nätet och putsa skinkans svål och pensla på rikligt med senapsblandningen och strö därefter över ströbrödet. Griljera nu skinkan indirekt i ca 15 min eller tills den fått fin färg.

Tips,

Tycker du om lätt rökt skinka så kan du även med fördel tillsätt t.ex. äppel- rökflis den första halvtimmen för att få en trevlig röksmak på skinkan.

 

Kamben med julglaze

Småplock är alltid lika uppskattat på bordet, så vad är väl mer lämpligt än små goda grillade kamben med en glaze som verkligen smakar jul?

Grillade kamben till jul Julglaze till kamben
 

Det tar ca 2 - 3 timmar att grilla dessa små goda rackare och de blir garanterat en hit :) Här hittar du Grilltips recept på kamben, följer du tillvägagångssättet så kan du även enkelt ändra kryddning, rökflissort eller om du inte gillar även välja bort rökningen och bara grilla dem.

Lägger du sedan bara till denna julglaze så har du riktigt goda kamben!

 

 

Tjocka bbq grillade revbensspjäll

Avslutar med en av mina favoriter/ måsten på julbordet :D de blir så himla saftiga och goda på grillen att det nästan är löjligt. Testar du göra dessa revbensspjäll på grillen kommer du inte bli besviken.

Tjocka grillade revben på julbordet

 

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design