Om man helgrillar en fläskfilé så blir den extra saftig och god. Här hittar du tips på hur du bäst marinerar, grillar och använder asiatisk glaze på fläskfilén.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Följer du instruktionerna i detta recept så får du en underbart saftig och god fläskfilé. Serverar du den sedan förslagsvis med tillbehör som grillad majs, potatissallad och resterande av den asiatiska glazen (den fungerar utmärkt som bordssås) så kommer dina gäster sent glömma din grillmiddag.
Gör så här
- 1
Börja med att putsa fläskfilén (d.v.s. skär bort överflödigt fett och hinnor). Blanda ihop/ marinera fläskfilén med ingredienserna. Lägg sedan filén att marinera i kyl tills det är dags för grillen.
- 2
Förbered nu ingredienserna till den asiatiska glazen och följ instruktionerna för det receptet.
- 3
Tänd grillen och förbered för 50/50 metoden dvs. halva grillen indirekt med droppform och den andra halvan med direkt glöd.
- 4
Lägg nu på fläskfilén och grilla den till en början indirekt med stängt lock, använd en termometer för att hålla koll på temperatur. När du närmar dig 60°C kan du flytta fläskfilén till den direkta glöden, vänd kontinuerligt och håll uppsikt för att få en jämn grillad yta runt om.
- 5
När det är någon grad kvar till önskad temperatur penslar du med den asiatiska glazen och låter den gå in i köttet medans fläskfilen når de sista graderna indirekt.
- 6
Innertemperaturen bör vara 65°C om du låter den vila 10min efter (Temperaturen stiger normalt några grader efter att du slutat grilla.), jag föredrar dock att låta den gå till 70°C och lite kort vila den före servering.
Ingredienser
- 1 st fläskfilé
- 3 dl asiatisk glaze
- 1st vitlöksklyfta (pressad)
- 0,5 dl timjan, hackad
- 1msk rapsolja
- svartpeppar (efter smak)
- flingsalt (efter smak)
Ytterligare instruktioner
Grilltips:
- När du mäter innertemperaturen ska du göra det med spetsen av termometern i mitten av den tjockaste delen av fläskfilén. Du kan alternativt se ifall den är färdig genom att provskära och kontrollera att köttsaften är genomskinlig.
- När man grillar fläskfilé är det viktigt att inte grillen är för het då ytan lätt kan bli för bränd. Indirekt grillning är att föredra fram till dess att fläskfilen nästan är klar.
Kommentarer (0)